obrador de les terres de l'ebre
Alguns dels components del moviment

EL MOVIMENT DE L’OBRADOR DE TERRES DE L’EBRE

Li diem MOVIMENT DE L’OBRADOR DE TERRES DE L’EBRE, o crit de necessitat com vulgueu anomenar-ho. Feia falta aquest trobar-nos, i veure que és vital per al creixement d’una zona rural com la nostra.

Rica i a la vegada ofegada per manca de coses molt senzilles de veure per la gent del carrer que vol tirar avant continuant vivint de la terra.

Però a vegades per més ulls que miren, les coses no es veuen, per tant, toca crear moviments i veus.

No demanem diners! Demanem l’espai públic compartit per poder prosperar i treballar.

Com tants d’altres que hi ha, amb inversions desorbitades però tristament inútils i vuits.

EL MEU CAS …

Quan vaig començar amb el meu projecte, em vaig trobar sola i sense recursos, no vaig poder elaborar els meus cosmètics aquí per manca d’infraestructures, bé, realment la sensació era com ser una palmera al mig del desert. Vaig haver de marxar fora per poder elaborar la cosmètica orgànica de Terres de l’Ebre, o ho feia així, o no ho feia. I ho vaig fer.

(Actualment, continuo havent de marxar fora per poder produir els cosmètics Espai Haruna. )

Ara, després d’anys de Pic i pala, d’explicar a instituts, fer presentacions i ponències, i poder esquivar mil obstacles, hem pogut posicionar-nos orgànicament, i hem començat el moviment de l’OBRADOR PÚBLIC COMPARTIT COSMETIC i AGROALIMENTARI , un lloc on poder transformar i elaborar els nostres productes de la terra, ja sigui per a alimentació, com les conserves dels excedents de l’horta, noves marques cosmètiques o ingredients per fer-los, destil·lats, aprofitament de restes d’aquests aliments o de nous cultius. Els requisits per poder obrir un obrador són enrevessats i costosos, i com podeu imaginar, majoritàriament, impossible per molts de nosaltres.

Per aquesta raó vaig començar a crear aquest moviment on s’han unit artesanes i artesans i petits agricultors i productors, Tècnics de la branca de químiques i laboratori, marques ja al mercat i moltes que ho volen ser, però no poden. Futurs projectes emprenedors que puguin treure i LEGALITZAR els seus productes, compartint recursos, estudis, espai… preservant l’ecosistema, els ingredients de km. 0. l’economia circular, i els petits cultius.

Potenciar el creixement i l’economia, i sent una incubadora per al talent de la zona, per a noves línies de formació, però sobretot per ser un lloc on càpiga tothom, generar llocs de treball per a les dones rurals, per a persones amb necessitats especials … Això és el que demanem a l’Adminstració, un espai públic per poder treure a la llum els nostres treballs i productes, sense haver de renunciar per manca de recursos i infraestructures. Com una escola, o un escorxador, però ara li toca al sector primari i als seus derivats transformats.

L’obrador un cos, els artesans, els seus òrgans,

els que li donaran vida.

És d’aquí? s’ha de poder produir aquí.!


La lògica ens porta a pensar, si ho cultivem aquí, ho recollim aquí, hauríem de poder transformar-ho aquí, no?
El problema ve perquè no ens és possible tenir cadascun de nosaltres un obrador propi legalitzat i homologat, per això la petició a l’administració: que l’espai físic sigui públic i comú, igual que una escola. L’obrador un cos, els artesans, els seus òrgans, els que li donaran vida.
Després ja ens unirem en associació o cooperativa, i potser posem les botigues de l’obrador, una representació de tots els productes i marques noves de Terres de l’Ebre. … Qui sap? 😉

EN QUIN MOMENT ESTEM ?

Actualment en som 40.

Artesanes, artesans, petits agricultors i productors, Tècnics de la branca de químiques i laboratori, marques ja al mercat, i nous projectes… , Som 20 i 20!

El Consell Comarcal del Baix Ebre ens ha escoltat, i ara els seus tècnics estan realitzant les entrevistes a cadascun de nosaltres, per poder recopilar tota la informació necessària i poder valorar les inversions i l’espai. Treballem conjuntament per tal de fer tot això una realitat, esperem que sigui aquest 2023

QUE IMPLICA SUMAR-ME AL MOVIMENT?

És un moviment públic, lliure, de persones que s’uneixen per un bé general, personal, però també del territori. La suma de tots nosaltres farà possible l’obrador PÚBLIC i que puguem començar a treballar en els nostres projectes.

Jo només soc la que representa a la gent de l’OBRADOR

Tenim un grup on estem tots i compartim els avenços i novetats, pots contactar amb nosaltres aquí

La nostra padrina, https://avantva.coop/es